21 Nisan 2016
REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi ve REIDIN Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi 2016 2. Çeyrek Dönem Sonuçları
Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi Sonuçları: Genel Sonuç
Türkiye gayrimenkul sektörü güven endeksi genel değerlendirme sonuçları aşağıda sunulmuştur:
Türkiye İş Bankası desteği ile hazırlanan REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi değeri, 2016 yılı 2. çeyrek döneminde geçen çeyrek döneme göre %5,74 artışla 119.7 (Kısmen İyimser) olarak ölçülmüştür.
Türkiye gayrimenkul sektörü fiyat beklenti endeksi genel değerlendirme sonuçları aşağıda sunulmuştur:
REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi değeri, 2016 yılı 2. çeyrek döneminde geçen çeyrek döneme göre %3,56 azalışla 132,9 olarak ölçülmüştür.
Buna göre, gayrimenkul fiyatlarında geçmiş üç aylık döneme göre, önümüzdeki üç aylık dönemde fiyat artış beklentisi azalmıştır.
Metodoloji
REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi ve REIDIN Türkiye Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi, «Balans Metodu» kullanılarak hesaplanmaktadır.
“Balans Metodu”nda, anket formundaki sorulara verilen olumlu ve olumsuz yanıt oranlarının farkına 100 değeri eklenerek 0 – 200 aralığında endeks değeri elde edilmektedir.
Hesaplanan REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi değerinin «100’ün üzerine çıkması sektör hakkındaki güvenin olumlu olduğunu, 100’ün altına düşmesi ise sektör hakkındaki güvenin olumsuz olduğunu» göstermektedir.
Bu konu ile ilgili bir sonraki rapor yayımlanma tarihi 29 Temmuz 2016’dır.
Yasal Uyarı
Bu raporda yer alan değerler, ifadeler ve görseller REIDIN tarafından özenli araştırmalar ve çalışmalar sonucunda elde edilmiş olup verilerin doğruluğu garanti edilmemektedir. Raporun içerdiği veriler referans alınarak yapılacak olan yatırım, anlaşma ya da tavsiyelerin sorumluluğu kişi ya da kurumların kendilerine aittir. Raporun tümü veya bir bölümü REIDIN‘in yazılı izni alınmadan hiçbir şekilde yayınlanamaz, çoğaltılamaz, kullanılamaz ya da referans olarak gösterilemez. REIDIN’in yazılı izni alınmadan hiçbir kontrata, anlaşmaya veya diğer dokümanlara temel olacak şekilde kullanılamaz.